fbpx

Empat Kesilapan Maut Seorang Newbie Affiliate.

Setiap newbie yang menceburi bidang affiliate pasti mahu berjaya. Mereka selalunya tertarik dengan cerita-cerita dari para otai mengenai mudahnya menjana wang menerusi affiliate. Namun, ia tidaklah semudah itu kerana semuanya perlu ada usaha dan semangat untuk tidak berputus asa.

Ramai newbie beranggapan bahawa kekayaan boleh di capai dalam masa satu malam tanpa mengeluarkan usaha yang setimpal. Ingin saya katakan, ia adalah mustahil untuk berjaya dalam masa yang sekejap.

Walaupun terdapat otai yang menjana ribuan ringgit sehari, mereka adalah golongan berpengalaman dan mereka mengambil masa yang agak lama untuk mencapai pendapatan tersebut.

Empat Kesilapan Wajib Newbie Affiliate Jauhi

Untuk mengelakkan para newbie dari tersungkur di tengah jalan, saya senaraikan empat kesilapan yang anda mesti elak pada permulaan karier anda sebagai seorang affiliate.

1. Mempromosi produk dengan komisyen affiliate yang tinggi

Tidak salah untuk mempromosi produk affiliate yang mempunyai komisyen yang tinggi. Namun, anda perlu peka jika sesuatu produk itu mempunyai nilai komisyen yang tinggi, ia sudah tentu akan menarik ramai affiliate yang berpengalaman untuk mempromosikan produk tersebut.

Anda sebagai newbie, hampir mustahil untuk bersaing dengan mereka kerana mereka akan berada di mana-mana sahaja ruang yang ada untuk mempromosi produk tersebut.

Untuk permulaan, anda pilih produk yang mempunyai jumlah komisyen yang agak sederhana supaya anda nampak hasilnya ketika anda mempraktikkan apa yang anda belajar berkenaan dengan affiliate.

2. Mempromosi terlalu banyak produk dalam satu masa

Kesilapan yang newbie selalu lakukan adalah mereka terlalu bersemangat dan mempromosi terlalu banyak produk sehingga tidak tahu apa yang patut di lakukan di kemudian hari. Peraturan pertama sebagai newbie adalah mengikut langkah demi langkah.

Jangan melakukan banyak perkara dalam satu masa melainkan anda yakin anda mampu berbuat demikian.

Promosi terlalu banyak produk menjadikan anda tidak cermat dalam setiap pekerjaan anda. Anda akan tertekan jika segala rancangan anda tidak mengena atau hasilnya tidak seperti yang anda harapkan.

3. Tidak melabur untuk ilmu

Ramai para newbie tidak mahu membeli ebook kerana mereka yakin bahawa segala maklumat ada di internet. Kenapa perlu kedekut untuk mencari ilmu? Anda perlu berani dan bergerak pantas.

Laburkan wang untuk belajar bagaimana hendak menjadi seorang affiliate. Praktikkan apa yang di pelajari dan pelbagaikan teknik mengikut acuan sendiri.

Dengan melaburkan wang untuk ilmu, anda akan lebih pantas dan laju untuk bertindak. Selain itu, anda dapat lihat sendiri bagaimana orang menjana pendapatan melalui affiliate.

4. Tiada website

Kesilapan biasa bagi seorang newbie affiliate adalah mereka tiada website sendiri. Memang benar, anda tidak perlu ada website sendiri untuk memulakan perniagaan affiliate.

Namun, anda perlu segera mewujudkan blog atau website sendiri dari awal –awal lagi supaya anda tidak perlu mahirkan diri di kemudian hari.

Maksud saya di sini adalah website adalah perlu bagi pemasaran affiliate. Website boleh di ibaratkan sebagai pengkalan bagi anda dalam pemasaran affiliate.

Lebih elok, anda wujudkan satu website bagi satu niche supaya aktiviti promosi anda lebih tersusun dan agak fokus.

Pss.. Anda nak tahu tak bagaimana cara nak jana income affiliate shopee tanpa perlu menjual? Jika nak tahu, boleh klik butang di bawah untuk tahu bagaimana nak buat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top